dilluns, 28 d’octubre del 2013

JAOUI&BACRI: LA MIRADA INTEL·LIGENT. 31/10/2013 (149a)

S'acosta la Fira de Cocentaina i he pensat que podríem trobar-nos al cineclub de l'institut just abans de gaudir de l'esdeveniment anual. Feia temps que volia projectar alguna de les pel·lícules d'una de les directores franceses més interessants de la darrera dècada, Agnes Jaoui. Una artista total, que canta, escriu el guió de les pel·lícules junt amb la seua parella Jean-Pierre Bacri, interpreta, i, en fi, ens mostra la seua mirada intel·ligent sobre les coses. Para todos los gustos (Le goût des autres), FRA, 2000, 110', és una pel·lícula sobre els interessos humans d'un ambient urbà en qualsevol ciutat europea. Una forma de parlar de qualsevol de nosaltres, adults amb desitjos i contradiccions, amb petites misèries que es combinen sempre amb les ganes de viure. La història és l'anecdota per poder mostrar les conductes que interessen a la directora. En aquest cas un industrial intenta vendre un projecte a un grup empresarial iranià. L'industrial (el guionista Bacri) no és molt destre amb l'anglés, idioma que necessita per a desenvolupar la seua feina a l'altura que li demanen les circumstàncies. Intentarà aprendre però amb açò les seues certeses vitals començaran a tremolar en conéixer als amics de la seua adorada professora particular. A banda d'açò tenim la història dels seus homes de confiança, un xofer i un home de seguretat, i de la cambrera del bar on tots solen acudir. El cas és que de mica en mica les històries van teixint-se sense i fent que l'espectador prenga part pels personatges, tots ells tractats amb respecte, malgrat les diferències evidents en els seus gustos, en les seues vides.




Jaoui imprimeix una mirada neta sobre la vida dels urbanites, i ho fa amb una intel·ligència que no se li escapa a l'espectador i que a mi em recorda la mirada d'un director com Cesc Gay, qui amb pel·lícules com En la ciudad, Ficció o la darrera Una pistola en cada mano és capaç de contar-nos realitats molt properes les quals ens permeten pensar en els altres i en nosaltrres i les nostres relacions amb el món, en allò que volem que siguen i que no sempre aconseguim. Com Cesc Gay, Jaoui encerta en el plantejament i ens deixa un film per a gaudir, una comèdia sutil que no provocarà les nostres rialles, però sí el nostre somriure vital.




DIJOUS 31 D'OCTUBRE DE 2013 A LES 18.00 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.

Un dia de l'any passat, projectàrem al cineclub una fantàstica pel·lícula: El primer dia del resto de tu vida. En aquella pel·lícula sonava una cançó del gran músic Lou Reed. Lou Reed acaba de deixar-nos ahir. Tenia 71 anys. Havia caminat pel costat salvatge de la vida i fruit d'allò i del seu talent ens deixava petites joies que ens acompanyaven a alguns de nosaltres en els nostres descobriments. En aquella pel·lícula sonava aquest tema que us deixe ací flotant... servisca de record i homenatge al gran Lou Reed.