dilluns, 31 de març del 2014

CINEMA I PSICOANÀLISI. "PSICOSIS" (159a, 3/04/2014)

Si hi ha un cineasta que ha tracta la qüestió psicoanalíca de manera brillant i des de diferents punts de vista aquest sens dubte és Alfred Hitchcock (1899-1980). El conegut com a mestre del suspens era en realitat un mestre absolut del cinema. Les seues pel·lícules demostren un domini total del llenguatge audiovisual, una atenció a l'espectador i a la coherència estètica d'allò filmat i una turbulència emocional que aconseguia translladar a la pantalla moltes de les seues obsessions personals (entre elles la predilecció per les xiques roses). Al cineclub hem vist algunes de les seues pel·lícules, algunes que serien perfectes per a aquest cicle, com és el cas de Vértigo (1958), que veurem i analitzarem a les nostres classes de psicopedagogia. D'altres molt interessants, com Con la muerte en los talones (1959) o Extraños en un tren (1951). Moltes de les seues pel·lícules contenen refeències sexuals obertes o amagades i tenen una influència clara de la psicoanàlisi. Exemples d'aquesta relació entre el cinema de Hitchcock i la psicoanàlisi serien clarament Recuerda (1945), amb una escena onírica filmada per Salvador Dalí, o Marnie, la ladrona (1964).

Psicosis (1960) és tot un clàssic del cinema. Ací la psicoanàlisi demanarà una interpretació menys evident que en les altres pel·lícules, però perfectament possible. L'argument és interessant, però té poc a veure amb el que la pel·lícula està vertaderament contant-nos. Una jove secretària comet un important robatori i fuig amb els diners. La polícia d'un costat i la seua germana per un altre tractaran de trobar-la. Ella s'ha refugiat en un motel de carretera regentat per un enigmàtic jove que viu sembla que apartat de tot amb sa mare en una gran i misteriosa casa. Algunes de les escenes més famoses de la història del cinema i també alguna de les més famoses músiques relacionades amb el cinema poden veure's a aquesta inoblidable cinta.



Després de la pel·lícula donarem les claus interpretatives en clau psicoanalítica de la mà del filòsof eslové Slavoj Zizek.


Presentació de la pel·lícula per a TV.

DIJOUS, 3 D'ABRIL DE 2014 A LES 18.00 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.