dimarts, 30 de maig del 2017

ELS NOSTRES IMPRESCINDIBLES: "CENTAUROS DEL DESIERTO" (213a, 1/06/2017)

Repetim dijous la nostra projecció 80a, un autèntic clàssic del cinema i també del cinema de gènere com és Centauros del desierto (The Searchers, USA, 1956, color, 119min). John Ford (1894-1973) dirigeix John Wayne en un western total, amb escenes per a la història i un final clarivident del que significa deixar darrere un món que mai més no tornarà a existir. Amb els ingredients de la història de nord-americà, el racisme, l'odi, la derrota, l'oest, i també la força, la perfecció, la poesia. L'argument és en principi bastant simple, un soldat confederat torna a casa després de la derrota enfront de les tropes ianquis en la Guerra de Secessió. Allà troba que la seua neboda ha sigut  segrestada per un grup d'indis comanxes. La vida d'Ethan Edwards gira per complet, ara, al costat d'un jove mestís, recorrerà el desert per a recuperar a la neboda, però la visió de l'altre no li deixarà respirar. Potser la neboda ha deixat de ser-ho i habita un lloc impossible. Un no-lloc. Mai no serà índia i mai no podrà tornar a ser blanca. Aquesta aporia de la jove té el seu reflexe en l'aporia a que s'enfronta el mateix protagonista, el sentit de la seua vida està fonamentat en un món d'odi en el qual la justícia l'ha de fer cadascú i sense comptar amb l'estat, és la llei de l'oest que va a deixar de servir després del triomf de la nova legalitat. Els valors antics desapareixen. Aquest tema de la malenconia legal per un món que s'esvaneix el trobem a una altra pel·lícula imprescindible com és El hombre que mató a Liberty Valance, que també hem projectat ací.






D'altra banda també vull destacar el valor del western com a gènere cinematogràfic on succeeixen les històries més directes i on es barreja perfectament l'acció amb la poesia (si el western és bo, com és el cas). El cineclub ha estat tots aquests anys una lluita contra els prejudicis de tota mena que tenen molts espectadors que encara estan introduint-se al llenguatge cinematogràfic. Les pel·lícules antigues, el blanc i negre, el cinema mut, la versió original subtitulada. Tot això que al públic més jove li resulta més costós a priori i que desapareix per complet quan la màgia de la pantalla et fa emocionar-te. Doncs ací tenim una pel·lícula de l'oest de l'any 1956 que ens emocionarà, no tingueu dubte.

tràiler en anglès (sense subtítols)




breu peça de TCM amb propaganda del film i algun spoiler

fragment de l'antic programa de TVE Qué grande es el cine! on alguns hem après moltes coses d'aquest meravellós invent. La resta de les parts es poden trobar a youtube, però s'han de veure sempre després de veure la peli. 


DIJOUS, 1 DE JUNY, A LES 18.00 A L'AULA D'AUDIOVISUALS DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA