dilluns, 26 de setembre de 2011

PROJECCIÓ ESPECIAL: "LAIA A L'INSTITUT DE LES MERAVELLES" UNA PRODUCCIÓ CUINADA A L'IES PARE ARQUES

Durant el curs 2009/2010 unes quantes vegades vaig ser abordat per Josep Alcover als corredors de l'institut o a la sala de professors. Josep tenia una idea (en tenia moltes, clar, però a mi en contava una particularment), volia rodar un curtmetratge amb els alumnes de l'institut. Volia que fora una feina de tots, que tothom colaborara. El seu petit Ovidi estava per arribar i Josep pensava agafar-se uns mesos de permís per a fer de pare, per això el projecte del curtmetratge li semblava difícil. Qui sap si precisament és la dificultat la que esperona aquest intrépid joglar, el cas és que al començament del curs següent, el 2010/2011, em va mostrar el que havia fet a l'estiu: sobre la base musical de les cançons del grup Arthur Caravan (amb els quals havia ja col·laborat algunes vegades al mateix institut) havia composat una història preciosa que calia muntar com un musical. Vam estar comentant el guió i repassant les lletres i en tornar del seu permís va concentar-se en la feina. Engrescar els xicots i xicotes d'una classe de batxillerat per fer-los fer d'actors ja és una empresa complicada, les vergonyes són difícils de superar quan ets adolescent, però fer-los cantar... això ja és massa. Doncs és això el que ha aconseguit Josep. La història de Laia (excel·lent Berta Íñíguez amb un paper molt complicat) és la d'una alumna d'un institut qualsevol que no està gens contenta amb la marxa de les coses. Mentre cada mestre o cada mestra va imposant la rutina a la seua classe, mentre els professors i professores intenten evitar-se problemes repetint la cançoneta que saben de memòria, mentre els alumnes assisteixen muts a l'espectacle de la repetició, l'angoixa de Laia no deixa de créixer. Com li passa a l'Alicia de Carroll, Laia es veu transportada a una realitat paral·lela, dins del propi institut, i allà comprovarà com les coses sempre poden fer-se d'altra manera, com la necessitat d'imaginar i de jugar mai no ha de ser oblidada.

Després d'un esforç important durant el mes de maig i juny la pel·lícula va anar prenent cos. Els alumnes van aprendre el seu paper, van cantar les cançons d'Arthur Caravan i van treballar de valent. Josep no ha deixat de fer el mateix inclús durant l'estiu, per poder enllestir l'obra que ara va a estrenar-se. A la fi el curt dura 55 minuts, és més bé un migmetratge. Josep ha fet un muntatge efectiu, descartant molts plànols que no li acabaven de resultar correctes, rodant amb una sola càmera, enfrontant-se a les dificultats de rodar en exteriors, ha fet ballar als professors en meitat del pati, ha fet participar a tots en el projecte i ara sols li queda fer-nos gaudir i emocionar-nos una mica, això serà aquest dijous, al Teular.

PROJECCIÓ 115a: "LAIA A L'INSTITUT DE LES MERAVELLES". CENTRE CULTURAL EL TEULAR DE COCENTAINA. DIJOUS 29 DE SETEMBRE A LES 20.00.


La notícia a Canal 9: http://www.rtvv.es/va/cultura_i_oci/institut-cocentaina-converteix-plato-cine_0_563343729.html

2 comentaris:

Toni ha dit...

http://www.pagina66.com/2011/09/26/cul-ed-ies-pare-arques-a-la-gran-pantalla/

Toni ha dit...

Josep Alcover i companys (actors, actrius, ajudants,... tothom)crec que heu penjat un gran cartell amb aquesta pel•lícula a l'entrada del nostre institut amb aquest teu treball.I a mi m'agrada el que diu:

"Creiem en una escola que desperte els somnis de la nostra joventut, que cultive la solidaritat, l'esperança i el desig d'aprendre, ensenyar i transformar el món"

ENHORABONA i GRÀCIES!!!