dimarts, 22 de maig del 2012

PROJECCIÓ 126a: "LA REVOLTA PERMANENT"

Els cantautors són la veu de la memòria dels pobles, més encara si són compromesos, com és el cas del Lluís Llach o l’Ovidi. Les seues cançons ens conten, o denuncien,  fragments de la història de l’època que han viscut, per la qual sovint els ha tocat lluitar. A banda de les seues cançons estan les seues vivències, la seua lluita contra el poder establert, la persecució, la censura, l’exili... A “La revolta permanent” tot açò és ben present.
El 3 de març de 2006, 30 anys després dels fotes de Vitòria en el qual es produeixen 5 morts i més de 100 ferits de bala després d’una assemblea de treballadors, s’hi organitza un concert en el qual Llach va interpretar “Campanades a morts”, l’esborronadora cançó que amb ràbia escriu Llach aquella nit per denunciar els fets.
Aquest fet és el pretext perfecte per realitzar un documental al voltant, el cos central del qual són les entrevistes que es realitzen als protagonistes, tant per part de les víctimes com dels repressors. Les vivències i altres cançons de Llach acaben de compondre un quadre ben complet d’aquells complicats anys de la transició democràtica, que ens venen com a modèlica i de la qual ens queden moltes coses per saber i per investigar. La conclusió és magnífica amb la interpretació de “Campanades a morts” al concert de Vitòria. Només ens hem de fixar en les cares dels familiars per entendre l’ambient que es respirava.
Molt recomanable per als alumnes de 2n de batxillerat per a completar el tema de la transició i per a tots aquells que ens interesse el tema o ens agrade la música de Llach.

Rafa Enguix
DIJOUS, 24 DE MAIG A LES 18.30, A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA