dilluns, 27 d’octubre del 2014

CENTENARI DE LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL. "SENDEROS DE GLORIA" (167a, 29/10/2014)

No podíem dedicar un cicle a la Primera Guerra Mundial sense projectar una gran clàssic que ens quedava pendent (com tants d'altres) en aquest cineclub. Senderos de gloria (Paths of Glory, USA, 1957, 86min, b/n) és tot un clàssic de la història del cinema i també de la cultura occidental pel que fa al cinema bèl·lic, en aquest cas el cinema antimilitarista. El seu director és el magnífic i meticulós Stanley Kubrick, de qui projectàrem ací, després d'una certa insistència d'alguns dels nostres seguidors, La naranja mecánica. La pel·lícula és una adaptació lliure de la novel·la de Humprey Cobb escrita l'any 1935

(http://cultura.elpais.com/cultura/2014/06/25/actualidad/1403722189_972954.html) (l'article conté dades sobre la pel·lícula que potser vulgues llegir després de veure-la)

com a conseqüència de la indignació que li provocà conèixer uns fets esdevinguts durant la Gran Guerra dins de l'exèrcit francès. L'acció es pot resumir de la següent manera: els soldats francesos tracte de conquerir una posició impossible, una colina en mans de l'enemic; els generals volen aquesta posició al preu que siga, menyspreant així la vida dels seus soldats mentre ells fan la guerra des dels despatxos, lluny del front, de la por i de l'artilleria enemiga. La pel·lícula va nàixer amb dificultat, Kubrick havia rodat abans Atraco perfecto (també projectada ací) i no gaudia d'un èxit aclaparador de públic, malgrat que la crítica començava a reconèixer el seu treball. Cap estudi s'interessà pel guió fins que va caure en les mans de l'actor Kirk Douglas (una llegenda encara viva avui, nascut l'any 1916, just l'any on se situen els fets de la pel·lícula). Douglas ajudà Kubrick a buscar el finançament necessari, que finalment trobaren en la United Artist. La pel·lícula anà endavant, però la seua càrrega crítica cap al món militar provocà molts problemes en la distribució i exhibició. A França cap exhibidor va voler arriscar-se, en plena campanya d'Algèria, amb una pel·lícula que mostrava les vergonyes de l'exèrcit francès (no les explique per no avançar detalls de l'argument). Finalment es va poder veure l'any 1975.


A Espanya es va projectar per primera vegada l'any 1986 perquè al general Franco no li agradava com mostraven a la casta militar. En fi, tot un seguit de protestes a Bèlgica, de prohibicions a Suïssa, etc. etc, per mostrar la guerra amb travellings intensos, des de dins de la trinxera, i amb els horrors que despullen qualsevol acostament a la glòria del combat. I tot això explicat en 86 minuts amb la precisió del gran mestre Kubrick i un final fantàstic i demolidor.

 
 
Pose ací un tràiler curtet per no desvetllar-vos cap cosa a tots aquells que no heu pogut gaudir d'aquesta obra mestra.
 
 
 
DIMECRES, 29 D'OCTUBRE A LES 18.00 A L'ANTIGA SALA DE PROFESSORS DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.