dilluns, 23 de març del 2015

"MÁS ALLÁ DE LA ALAMBRADA: LA MEMORIA DEL HORROR". (175a, 25/03/2015)

No falta més que una setmana perquè iniciem el nostre viatge d'estudis que ens durà pels territoris del centre de Europa. Després de passar per Múnich i Salzburg i abans d'arribar a Praga farem una aturada, que segur que serà ben intensa, al camp de concentració de Mathausen-Gusen, a Austria.

Al camp de Mathausen-Gusen van ser assassinats milers de presoners republicans espanyols. Visitant el camp recordarem la seua memòria i la memòria de tantes i tantes víctimes d'aquell brutal conflicte bèl·lic que fou la 2a Guerra Mundial. Els republicans espanyols havien plantat cara al règim feixista de Hitler lluitant amb el bàndol dels aliats, moltes vegades integrats en l'exèrcit francès que va ser derrotat l'any 1940. Els presoners eren incomptables, però no tots tenien el mateix estatus. No era el mateix ser jueu que ser espanyol. Tampoc era el mateix ser espanyol que ser francés. Així anaven les coses.Más allá de la alambrada: memoria del horror. (ESP, 2005, 83 min) és una pel·lícula documental dirigida pel valencià Pau Vergara en l qual se'ns narren les desventures d'aquells pobres soldats a través de les veus d'alguns dels supervivients, entre ells l'alcoià Paco Aura, qui va visitar el nostre institut l'any 2008.

La visió del documental és un exercici de preparació per a poder visitar el lloc amb més coneixements i ser així conscients d'on posem els nostres peus.DIMECRES!! 25 DE MARÇ, A LES 18.00 A L'AULA D'AUDIOVISUALS DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.