dimecres, 16 de desembre del 2015

ELS AMORS DIFÍCILS "GILDA" (186a, 17/12/2015)

"Si yo fuera un rancho me llamarían Tierra de Nadie"

Gilda.


Aquest final de trimestre, entre correccions i avaluacions, ens ha fet perdre el pas amb les sessions habituals del cineclub. Dins del cicle dels "amors difícils" dediquem l'última sessió de l'any a una pel·lícula mítica com Gilda (USA, 1946, 108min), de Charles Vidor. Gilda ha passat a l'imaginari col·lectiu per algunes escenes protagonitzades per Rita Hayworth i Glenn Ford, un ball sensual censurat en molts llocs (Espanya per descomptat), una cançó i també alguns trets de violència. La història és la següent, Johnny Farrell és un jugador amb problemes que, en hores baixes, es rescatat per Ballin Mundson, propietari d'un casino i qui el convertirà en la seua mà dreta. Arribat el moment Mundson li encarrega a Johnny que vigile i cuide de Gilda, la seua dona. Com tantes vegades al cinema negre, Gilda suposa per a Jhonny retrobar-se amb un passat oblidat. La tensió entre els tres esclata i Jhonny i Gilda protagonitzaran una espiral de violència i desig. Es tracta d'un melodrama barrejat amb el cinema negre. La imatge de la dona és la de la femme fatal, tan característica del cinema negre i que tantes pel·lícules inoblidables ha donat. Gilda va formar part de l'educació sexual d'algunes generacions amb la seua sensualitat portada tan lluny que Rita Hayworth va acabant confessant que els homes es gitaven amb Gilda i s'alçaven amb ella (i amb el mite evaporat, clar).

Una ocasió magnífica per a gaudir en pantalla gran i versió original d'un gran clàssic. Aprofita l'ocasió i te la perdes!

Ací el tràiler en VOSE

DIJOUS, 17 DE DESEMBRE A LES 17.15 A L'AULA D'AUDIOVISUALS DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.

(L'hora ha sigut avançada per a possibilitar l'assistència a la interessant i recomanable xarrada "Palestina:crònica d'una neteja ètnica". A la Casa de la Joventut, a les 19.30)