diumenge, 28 de novembre del 2010

CICLE: HISTÒRIES QUE ARRIBEN EN TREN. PROJECCIÓ 99a. "EL TREN" (1964)

Acabem el cicle dedicat a les històries que arriben amb tren amb una pel·lícula d’acció del director americà John Frankenheimer (1930-2002). El tren (1964) és una trepidant cinta ambientada en la França ocupada pels alemanys. Concretament ens situem en els darrers dies del París ocupat, allà pel més d’agost de 1944. Amb els aliats prop de la capital francesa els dirigents nazis decideixen carregar les obres d’art més valuoses dels museus parisencs i endur-se-les cap a Alemanya amb el propòsit d’obtenir diners per a la fugida dels dirigents nazis una vegada acabada una guerra que comencen clarament a perdre. Tot ha de ser ràpid, però el maquinista del tren que transporta la mercaderia resulta ser un membre de la Resistència. Burt Lancaster és l’encarregat de donar vida i energia a un d’aquells herois dels temps difícils.
           
            Frankenheimer aconsegueix una pel·lícula plena d’acció i de tensió fins a la fi del seu metratge (128 min). El maquinista ha d’enginyar-se-les per impedir que el tren arribe a la seua destinació i evitar així l’espoli artístic, però al mateix temps el tren no pot patir cap accident perquè això destruiria el material sensible que du dins. Al mateix temps tot ha de fer-se sota la vigilància nazi, ell és l’encarregat de fer que el tren arribe i per tant de jugar-se la vida, com tants homes havien de fer en aquells dies per tot arreu.
            Una ocasió de revisitar (o veure per primera vegada) una pel·lícula potser no massa coneguda però sens dubte una de les obres excel·lents del cinema d’acció i compromís polític.


Fragment de la pel·lícula on es parla de "la glòria de França" 

DIMECRES, 1 DE DESEMBRE, A LES 18.00 A L'AULA RAFAEL AZCONA DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA