diumenge, 3 de maig de 2015

ORSON WELLES FA 100 ANYS. "EL TERCER HOMBRE" (177a, 7/05/2015)

El dimecres dia 6 de maig un home faria 100 anys. Un home que va capgirar la història del cinema quan només tenia 26 anys. Un home que es bevia el món. El seu nom era Orson Welles. Amb 20 anys dirigia obres als millors teatres i feia d'actor. Als 22 tenia la seua pròpia companyia. Als 24 es va fer famós als EE. UU. en retransmetre per la ràdio una invasió alienígena que, evidentment, no estava produint-se. El realisme fou tal que una bona part de la societat nordamericana entrà en pànic. Hollywood es fixà en aquesta mena de màgic i la RKO li va proporcionar la possibilitat de debutar al cinema. Welles es va treure de la màniga Citizen Kane (1941), una brutal crònica de com se les gastava un gran magnat dels mitjans de comunicació. Aquest home retractat al film va aconseguir que la pel·lícula patira l'ostracisme amb una política agressiva des de tots els mitjans que controlava. Però la pel·lícula va quedar per a sempre com un referent per a la història del cinema.Welles era capaç de parlar de Shakespeare amb un llenguatge renovat. Plànols seqüència tan llargs com mai s'havien provat, grans angulars que feien que tot estiguera a la pantalla sense necessitat de muntatge per haver d'expressar sentiments o emocions, profunditat de camp gràcies a una fotografia precisa. Tot això posava la història al servei de les formes artístiques. D'ell hem vist al cineclub la fantàstica Sed de mal (1958), dins d'un cicle dedicat al cinema negre. Ara, però, li dedicarem dues pel·lícules en el centenari del seu naixement.

El tercer hombre (1949, U.K., b/n, 104 minuts) és en realitat una pel·lícula del director anglès Carol Reed, però tothom sap que la mà de Welles és omnipresent a la pantalla, no sols perquè ell és l'actor fonamental de la pel·lícula, sinó perquè els plànols i la direcció té el seu inconfusible segell.Molt breument l'argument: Viena, 1947, una ciutat dividida en sectors després de la derrota alemanya a la II Guerra Mundial. Un escriptor americà de sèrie B arriba a la ciutat per a visitar a un antic amic que li ha promès treball. L'escriptor, però, es troba amb el funeral de l'amic, mort de forma violenta atropellat per un vehicle. Comença aleshores a esbrinar les causes de la seua mort. Sembla que a l'escena del crim hi havia dos homes que tractaven d'ajudar-lo, però alguns testimonis parlen d'un tercer home. La pel·lícula és tot un tour de force del cinema negre. Magnífic no sols Orson Welles, sinó també l'actor Joseph Cotten, a qui podem veure a les ordres d'Alfred Hitchcock en La sombra de una duda.

Un film per a gaudir del que ens ha donat el cinema.

un trailer del film


Ací deixe l'inici del col·loqui posterior a la visió de la pel·lícula del programa de cinema de TVE ¡Qué grande es el cine! (a veure per tant sols després d'haver vist la peli)DIJOUS, 7 DE MAIG, A LES 18.00 A L'AULA D'AUDIOVISUALS DE L'IES PARE ARQUES DE COCENTAINA.